O klubu

29.10.1986. godine, osnovan je Streličarski klub „Niš“. Bio je to jedan od prvih, ali i veoma značajnih koraka u razvoju streličarskog sporta u Nišu a i mnogo šire, jer je u to vreme bio jedini klub koji je negovao ovaj drevni i olimpijski sport južno od Beograda.

Sve je počelo tri godine ranije kada su Mihajlo i Miljko Čolović sa grupom dece zainteresovane za streličarstvo oformili Streličarsku sekciju pri DFK MZ „12. Februar“ i dobili salu za trening u OŠ „Vuk Karadžić“. Nekoliko meseci kasnije, u kontaktu sa članovima tadašnjeg SK „Crvena zvezda“ stiču i prva stručna znanja o ovom sportu, a nešto kasnije u bliskoj saradnji sa SK „Pančevo“ još dublje su pronikli u tajne ove plemenite veštine.

Počinje se i sa organizovanjem turnira, najpre na lokalnom nivou a već februara 1986. godine održan je prvi FITA Indoor turnir na kome je učestvovalo 25 takmičara među kojima su bili i streličari iz Osijeka, Novog Sada i Pančeva. On je održan u sali OŠ „Vuk Karadžić“ u čast Dana MZ „12. Februar“ a povodom sećanja na bekstvo logoraša iz Logora na Crvenom Krstu. Ovaj turnir kasnije je postao tradicionalan. Istovremeno počinju da se organizuju i turniri na otvorenom.

Niški streličari Mihajlo i Miljko Čolović i Drago Poledica marta meseca 1985. godine nastupili su na dvoranskom Prvenstvu Jugoslavije u Kamniku. Već naredne, 1986. godine, Nataša Mijailović u, konkurenciji pionirki, i Mihajlo Čolović, u konkurenciji veterana, doneli su sa Prvenstva Jugoslavije u Kamniku zlatnu i bronzanu medalju.

Prva iz Kluba u dresu reprezentacije Jugoslavije nastupila je Svetlana Jovanović (sada Nikolić) 1988. godine na Prvenstvu Balkana u Rijeci. Tri godine kasnije, na Prvenstvu Balkana u Varni Zorica Vuković prva iz Kluba postavlja novi FITA Star rekord Srbije i istovremeno osvaja značku za 1100 krugova (koju inače dodeljuje FITA), a već nekoliko dana kasnije popravlja svoj rekord i zahvaljujući ovim rezultatima ulazi u izbor za najbolju sportistkinju Niša za 1991. godinu.

Uspon Kluba se nastavlja i naredne, 1992. godine. SK „Niš - Frimoni“ dobija Priznanje kao jedan od deset najuspešnijih klubova u Nišu.

Na prvenstvima države tokom ovih godina naši članovi su u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji osvojili preko sto zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja a na turnirima iz kalendara Saveza više stotina odličja.

Konstantni kvalitetni rad u Klubu i veliki entuzijazam koji je oduvek krasio članove donosili su vredne rezultate, a oni su najuspešnijima obezbeđivali mesto u reprezentaciji države. Bratislav Perić, Dragoslav Marković, Svetlana Nikolić, Zora Vuković, Jovana Kostić, Milenko Jovanović, Ivan Tasić, Ivan Đuričić, Slobodan Matić i Nikola Prodanović nastupili su jednom ili više puta u sastavu reprezentacije i branili njene boje na Prvenstvu Balkana, Evropskom Gran priu, Svetskom kupu, Svetskom Indoor prvenstvu, Evropskom prvenstvu, Univerzijadi i Svetskom univerzitetskom prvenstvu.

U Klubu se oduvek posebna pažnja posvećivala stručnom radu. Trener Miljko Čolović, počev od 1987. do 1989. godine, pohađao je i sa uspehom završio Međunarodni kurs olimpijske solidarnosti za jugoitočnu i istočnu Evropu koji su organizovali MOK i FITA. Kurs se održavao u Mošćeničkoj Dragi, Rijeci i Trakošćanu a predavači su bili vrhunski svetski treneri i streličari, tako da je tu stekao ne samo zvanje streličarskog trenera sa međunarodnom licencom, već i vredna znanja koja je primenjivao u svom trenerskom radu u Klubu. Udružena sa iskustvom i vrednim radom, ova znanja donosila su sve bolje rezultate i konstantni napredak u postignućima.

Tako su stvoreni idealni uslovi za pružanje vrhunske stručne pomoći svima onima koji su dolazili u Klub sa željom da nauče ovu drevnu, a ipak savremenu veštinu. U Klubu je postala jedna od redovnih aktivnosti organizovanje streličarskih škola, tako da su mnogi, kasnije veoma uspešni takmičari, u njima sticali svoja prva i osnovna znanja. Vremenom se dosta učinilo i na nabavci adekvatne opreme za školu, pa su bitno poboljšani uslovi za njenu uspešnu aktivnost.

Miljko je nastavio da se usavršava i u tom cilju u Ankari, u Turskoj, završio Kurs najvišeg nivoa za trenere u organizaciji Evropske streličarske federacije.

Sva svoja znanja i iskustvo Miljko je delio sa zainteresovanim streličarima iz svih klubova u našioj zemlji. Bio je jedan od predavača na kursu za streličarske trenere 2004. godine u organizaciji SSS (Streličarskog Saveza Srbije) koji je održan u Šapcu. Kurs su pohađali aktuelni i budući treneri svih klubova u zemlji, što je značajan doprinos unapređenju streličarstva u državi.

Duži niz godina Miljko je bio predsednik Tehničke komisije SSS. Poslednjih godina Predsedništvo SSS izabralo ga je za saveznog selektora u kategoriji olimpijskog luka, te sastavlja reprezentaciju države i vodi njene pripreme.

Suđenju u streličarstvu takođe je posvećena pažnja. Mihajlo Čolović položio je marta 1987. godine u Kamniku ispit za saveznog streličarskog sudiju i dugi niz godina bio je jedini ovakav sudija u Srbiji, a posle raspada Jugoslavije jedini u našoj državi. Za svo vreme bio je predsednik Sudijske komisije u SSS. Predsedništvo SSS organizovalo je maja 2004. godine, paralelno sa trenerskim, i kurs za streličarske sudije, te su ga naši članovi Dragoslav Marković i Rajko Branović uspešno završili i stekli pravo da sude na svim turnirima u našoj zemlji.

U proteklih dvadeset godina naš Klub organizovao je preko pedeset turnira iz kalendara Streličarskog saveza najpre Jugoslavije, onda Srbije i Crne Gore i najzad Srbije, zatim izborne turnire za sastav državne reprezentacije, kao i prijateljske turnire. Počelo se sa turnirima u sali a odmah potom i turnirima na otvorenom. Februarski turnir povodom proboja Logora na Crvenom Krstu postao je tradicionalni, a od 2001. godine nastavio se kao „Memorijal Mihajla Čolovića – Čoleta“, u znak poštovanja i sećanja na jednog od najzaslužnijih za utemeljenje i razvoj streličarstva u Nišu. Redovno su organizovani FITA Star i FITA turniri, turnir 900 krugova, Olimpijska runda, a mnogi od njih imali su karakter republičkog ili državnog prvenstva.

Kroz sve ove godine Klub je stekao i mnogo puta potvrdio reputaciju izvanrednog organizatora turnira. Zahvaljujući dobrim uslovima na turnirima i naši članovi a i takmičari iz ostalih ekipa često su postizali lične, klubske, pa i državne rekorde. U organizaciji turnira, kada je reč o obezbeđivanju sale za Indoor turnire, Klub je uvek nailazio na podršku grada, te smo koristili Halu „Čair“, ili neku drugu odgovarajuću dvoranu.

Znajući iz sopstvenog iskustva da nije lako osnovati klub, uspešno organizovati njegov rad i obezbeđivati njegov opstanak, naš je Klub uvek bio spreman na saradnju i pružao pomoć svima onima koji su se upuštali u ovaj pionirski posao. Tako je pružena pomoć klubovima u Skoplju, Prokuplju i Obrenovcu, koji i danas uspešno rade, kao i mnogim drugim koji su se interesovali kako da se organizuju i krenu u ovu sportsku avanturu.

Za svo ovo vreme stekli smo mnogo prijatelja u našoj zemlji i van nje. Razvili smo saradnju sa mnogim klubovima i pojedincima, a takođe smo ugošćavali makedonske, poljske i bugarske streličare koji su učestvovali na našim turnirima.

U svom dugogodišnjem razvoju Klub se mnogo puta susretao sa ponekad naizgled nepremostivim teškoćama finansijske prirode. Setimo se i godina velike krize kroz koju je prolazila cela naša zemlja. Pa ipak, zahvaljujući najviše velikom entuzijazmu članova i ličnim ulaganjima, pa i pomoći sa strane, prebrodili smo sve to. Pomoć je često stizala zahvaljujući ličnim poznanstvima od ljudi dobre volje iz raznih niških firmi kojima smo se obraćali. Veliku pomoć i oslonac često smo nalazili u gradskim sportskim strukturama, čiji smo aktivni član, a koje su imale sluha da prepoznaju ozbiljnost i kvalitet u našem radu i pravilno ocene značajne rezultate koje smo postizali.

Naravno, značajnu pomoć imali smo i imamo od generalnih sponzora. Najpre je to od sredine 1992. pa do 1995. godine bio Života Mladenović, vlasnik Preduzeća „Moni centar“, pa je u to vreme Klub nosio ime SK „Niš – Frimoni“. Od polovine 1996. godine Nebojša Tanasković, vlasnik Građevinskog reduzeća „Gramont inženjering“ postaje generalni sponzor i predsednik Kluba, koji od tada nastupa pod imenom SK „Niš – Gramont inženjering“ i nastavlja da se uspešno razvija dostižući sve veće domete.

Jedan od osnovnih preduslova za uspešan rad i napredovanje je obezbeđivanje prostora za trening. Zimski trening odvijao se u raznim salama i manje ili više odgovarajućim prostorima, ali smo uspevali da obezbedimo kontinuitet u radu. Ipak, ovaj problem ostaje aktuelan jer nije trajno rešen.

U letnjem periodu trening se odvijao, izuzev jedne sezone, zahvaljujući razumevanjnu Konjičkog kluba „Čegar“, na jednom delu hipodroma, na Gradskom polju iza tvrđave. Više puta tu su organizovani i turniri na otvorenom.

Naš Klub je od osnivanja bio uključen u sve tokove streličarskih zbivanja u zemlji, tako da je bio jedan od inicijatora osnivanja Streličarskog saveza Srbije u Pančevu 24. aprila 1988. godine, a Mihajlo Čolović izabran je za prvog predsednika ovog Saveza. Članovi Kluba uvek su bili aktivni članovi u komisijama Saveza i trudili se da svojim angažovanjem unaprede streličarstvo u Srbiji.

Klub je vrlo aktivno učestvovao i u životu grada, ne samo sportskom. Učestvovao je u akcijama koje su se odvijale uz kulturne manifestacije (kroz revijalne turnire na nišavskom keju u vreme Filmskih susreta), u gradskim akcijama Svi u prirodu, a posebno u proslavi gradske slave. Svake godine, početkom juna meseca, od kako je grad ustanovio svoju slavu Sveti car Konstantin i carica Jelena, naš Klub učestvuje u sportskom delu proslave na Gradskom polju ili keju. U pojedinim prilikama, u zavisnosti od načina na koji su aktivnosti osmišljene, građani su uz pomoć članova Kluba mogli da probaju da gađaju iz luka.

Na svim ovim manifestacijama i pojavljivanjima u javnosti, kao i na zvaničnim turnirima na koje smo preko medija pozivali građane da posmatraju i navijaju, trudili smo se da na najbolji način predstavimo i propagiramo streličarstvo kao lep i zdrav beli sport dostupan svima bez obzira na godine starosti, pol, zanimanje ili bilo šta drugo.

Razvili smo i saradnju sa Filozofskim fakultetom u Nišu, pa je naš trener Čolović studentima Fizičke kulture u više navrata držao kurs streličarstva u letnjem sportskom kampu u Brzoj Palanci na Dunavu.

Aktivnosti Kluba pratili su niški mediji – Narodne novine, Radio Niš i niške televizije, te su naši sugrađani bili obavešteni o turnirima na kojima smo učestvovali, postignutim rezultatima i na vreme pozivani da prate turnire koji su se održavali u Nišu. Mediji su na taj način dali svoj doprinos razvoju streličarstva u gradu.

Ono što je svih ovih godina bila pokretačka snaga koja je vodila Klub uzlaznom putanjom, a to je pre svega velika ljubav prema streličarstvu, tradicionalnom, egzotičnom i divnom sportu koji onoga koji njime počne da se bavi osvaja za ceo život, zatim snažno osećanje zajedništva među članovima Kluba i stalno prisutna želja svakog pojedinca da nadmaši sebe i svoje najbolje rezultate, vodiće ovaj Klub i dalje ka sve većim i značajnijim dometima.