Škola streličarstva

U streličarskom klubu „Niš“ posebna pažnja se pridaje pravilnoj tehnici gađanja za koju je neophodno postaviti pravilnu osnovu. Svi polaznici koji se ranije nisu bavili streličarstvom su u obavezi da prođu školu kako bi savladali osnovne elemente sporta.

 

Kako početi sa obukom?

 

Da bi počeli sa obukom u našem klubu potrebno je da nas kontaktirate, bilo putem e-maila, telefonom ili dolaskom lično za vreme treninga. Mi uvek težimo ka tome da izađemo u susret polazniku tako da se čitav plan obuke dogovara kako bi se najbolje uskladio sa obavezama polaznika. Ne postoji starosna granica polaznika, kroz obuku su do sada prošli polaznici svih starosnih doba.

Vreme trajanja škole je 20 treninga sa preporukom da se nedeljno obavi najmanje 3 treninga. Na ovaj način polaznik završava obuku kroz 7 nedelja, ali je moguće obuku završiti i brže ukoliko polaznik može i želi da trenira češće. Prvi trening je teorijski, i polaznik se upoznaje sa streličarstvom, vrstama luka, tehnikom, istorijatom streličarskog sporta u svetu i u našoj zemlji. Nekoliko sledećih treninga pokriva osnove tehnike, uvežbavanje pokreta uz pomoć gume i kasnije luka. Obično se negde oko desetog treninga dolazi do prvog hica i na dalje se uvežbava gađanje. Po završetku škole streličarstva, polaznik se može priključiti klubu kao aktivan član.

Cena obuke u našem klubu iznosi 5000 dinara za sve starije od 20 godina, a za mlađe polaznike iznosi 3000 dinara. Tokom trajanja škole, polazniku su obezbeđeni svi rekviziti neophodni za obuku. Obuku vodi klupski trener, Miljko Čolović.

 

Trener: Miljko Čolović

Bavi se streličarstvom još od 1984. godine. Prvo kao takmičar, a kasnije i kao trener. Prva trenerska znanja stiče na seminaru FITA (Svetska streličarska federacija) u Novom Vinodolskom 1987. godine, gde stiče zvanje trenera prvog nivoa. Miljko nastavlja sa svojim usavršavanjem, u naredne dve godine pohađa još dva seminara i stiče trenerski sertifikat trećeg nivoa.  Slede seminari u Turskoj (2004.), Bugarskoj (2006.), Južnoj Koreji (2007.), Italiji (2009.) i Francuskoj (2011. i 2012.), da bi u 2013. godini Miljko stekao zvanje trenera predavača trećeg nivoa. Početkom 2014. godine u Rumuniji pohađa seminar kod jednog od najvećih svetskih stručnjaka za olimpijski luk, trenera Suka iz Južne Koreje.

Sa streličarskim iskustvom od tri decenije i svim stečenim znanjem u tom periodu, Miljko Čolović je najbolji i najiskusniji trener u našoj zemlji. Neki od najboljih srpskih streličara su prošli školu trenera Čolovića, streličari koji su kasnije postali državni prvaci, rekorderi i reprezentativci. Pored toga što je trener SK “Niš” takođe je i selektor srpske streličarske reprezentacije.