Svetsko Prvenstvo - TorinoSrpski streličari na Šampionatu sveta u Torinu

Seniorske streličarske reprezentacije Srbije u oba stila – olimpik i kompaund (složeni lukovi, lukovi sa točkićima) učestvovaće od 2. do 10. jula na Šampionatu sveta čiji će domaćin biti talijanski grad Torino!

Selektor Miljko Čolović šef struke u klubu Niš odredio je ove sastave – olimpik stil: Ivan Tasić (Niš), Dragan Svilanović (Elit arčeri) i Marčel Birđan (Pančevo) i kompaund stil Danilo Mioković i Borislav Krstić (Pančevo) i Ljubiša Urošević (Kalemegdan).

- U veoma složenoj finansijskoj situaciji, uz podršku Minstarstva omldine i sporta Srbije i Olimpijskog komiteta Srbije, ali i angažovanjem ličnih sredstava reprezentativaca, učestvovaćemo na SP – kaže Borislav Krstić reprezentativac i predsednik SS Srbije. – Mnogo nam je pomogao Nenad Soleša generalni sekretar kluba Pančevo koji je obezbedio sponzora za opremu a drugog je obezbedio savez. Uz pomoć Dečije robne kuće Snupi iz Pančeva i takođe pančevačke firme Armi šop, obukli smo reprezentativce i bićemo elegentni na svečanom otvaranju 2. jula u Torinu.

Opremu je dobio i najbolji srpski junior Luka Popović iz Elit arčerija koji će učestvavati na omladinskom Šampionatu sveta u Legnici u Poljskoj od 21. do 29. avgusta. U prisustvu selektora Čolovića, podeljena je posle priprema u Pančevu. Deo prirema sproveden je i u Nišu. Prilikom podele opreme nije bilo Ivana Tasića iz Niša zbog obaveza.

Početak takmičenja je 4. jula (kompaund seniiori) a 5. jula na vatrenu liniju izlaze seniori olimpik stilom. Na 46. šampionatu sveta u Torinu uvedena je nova disciplina miks timovi (takmičar i takmičarka u ekipi). Biće to najmasovnije prvenstvo sveta u istoriji – 87 zemlja, 653 učesnika, 310 službenih lica i to je 239 učesnika više nego na SP 2009. u Koreji odnosno 123 više nego u Lajpcigu 2007. Održaće se i Parastreličarski šampionat sveta sa 275 učesnika iz 39 zemalja.

U Torinu će se podeliti i 35 vize za London 2012. samo u olimpik stilu koji je i jedina olimpijska disciplina (ekipno i pojedinačno). Kroz ekipni deo na SP obezbediće se 27 viza, jer će po tri člana prvih osam reprezentacija dobiti po jednu vizu, a ako među njima bude i domaćin Velika Britanija, tri mesta osvojiće i devtoplasirana zemlja. Preostalih osam dobiće najbolje plasirani streličari u pojedinačnom delu isključujući takmičare i takmičarke koji su prošli kroz ekipni deo. Ukupno će u Londonu učestvovati po 64 takmičara i takmičarki, a preostalih 29 mesta popuniće se kroz kontinentalne kvalifikacije i turnire.

Izvor: http://www.atastars.rs