Razgrad 2011.

Tropske vrućine, dug i naporan put, dobro druženje i gomila medalja svih boja... Sve su ovo asocijacije za “avanture” SK Niš.
Prošlog vikenda krenuli smo sa namerom da “osvojimo” Razgrad u Bugarskoj. Istina je da mnogi asociraju ovaj sport sa nekadašnjim strelcima koji su sa visokih zidina vešto slabili neprijateljske linije pešadije koje su navirale ka utvrđenju ali danas to osvajanje ima sasvim drugo značenje. U prijateljskoj atmosferi u petak uveče srdačno su nas dočekali domaćini Razgrada – SK Antibiotik. Niška sedmorka predvođena iskusnim trenerom Čolovićem je petak veče iskoristila za službeni trening i malo opuštanja posle dugog i napornog puta.
Takmičarski duh je bio na nivou i velike ambicije nisu bile oslabljene velikom konkurencijom pošto se u Razgradu sada već tradicionalno svake godine okupljaju streličari iz Bugarske i rumunije te smo im se i mi pridružili po drugi put. Uz prisustvo od oko stotinak streličara sve je bilo spremno za početak.
U subotu naši takmičari su na terenu pokazali da nisu prevalili toliki put samo da bi uživali u Bugarskim specijalitetima sa roštilja i valjanom Šumenskom pivu. Na vrhu svake tabele u svakoj konkurenciji bila su nama dobro poznata imena... Ivan Tasić, Ivan Đuričić, Luka grozdanović... Subota uveče je bila rezervisana za revijalno noćno gađanje. Tasić, Grozdanović i Stefanović stali su na crtu Bugarskim streličarima dok je ostatak ekipe sa distance bodrio svoje predstavnike uz osvežavajuće već gore pomenuto Šumensko. Grozdanović je zadao muke Tasiću ali na kraju je iskusniji strelac ipak pobedio dok je Luka sa malim zaostatkom bio drugi.
Nedelja je u našem sportu uvek najbitniji dan. Eliminacije... Nije bilo čudno što je Tasić startovao raspoložen i precizan kao i uvek ali je zato Đuričić bio motivisan i očigledno nezaustavljiv. Mi smo naravno priželjkivali da vidimo finale Tasić-Đuričić no na našu veliku žalost žreb je bio takav da su se oni susreli već u polufinalu gde je Đuričić trijumfovao i otišao u finale a Tasić je ostao u borbi za bronzu. Mečevi za zlato i bronzu nisu bili problem za naše najiskusnije strelce i tako je Ivan Đuričić postao Heroj na Razgrad a Ivan Tasić je zauzeo treće mesto. Ni u mlađim kategorijama nismo imali manje uspeha. Luka Grozdanović je bio zaista izvanredan u kategoriji juniora ali je u finalu zaista presudila sportska sreća i milimetri te smo morali da se zadovoljimo srebrnom medaljom. Petar Stefanović u kategorijji kadeta je uspeo da se izbori za bronzu.
Tropske vrućine i bazen u pozadini je očito ovog puta dekoncentrisao našu žensku ekipu i tu smo morali da odemo kući bez medalja ali je zato Ana Stanković bila veoma motivisana da u mešovitoj ekipi zajedno sa Tasićem osvoji bronzanu medalju. Muška trojka u olimpijskom luku se izborila za srebro.
I tako smo krenuli nazad u nedelju po podne, umorni ali sa osmehom. Dug put nazad sa gomilom medalja. Strahovali smo da nas ne uhapse na granici zbog tolikog zlata i srebra koje smo nosili sa sobom ali naši carinici su nekako uvek dobro raspoloženi kada vide da se sportisti vraćaju iz inostranstva sa toliko uspeha.
Ostavljamo Razgrad za sobom do sledećeg leta i sada gledamo ka našim domaćim takmičenjima i dolazećem Državnom prvenstvu. Imamo skoro mesec dana za zasluženi i umereni odmor ali i trening i pripreme da još jednom pokažemo ko su streličari iz Niša na domaćem terenu.